Geef de jeugd een kans

Zoals jullie kunnen zien heb ik een nieuwe header/bovenkant achtig ding op deze weblog, allerlei dropachtige rondjes en wat letters met een balkie. Daarbij hoort het volgende verhaal:

Ongeveer vijf jaar geleden leerde ik Francis kennen, een jonge Papoea die door mijn verre oom Harold onder diens hoede werd genomen. Hoe hij hier ooit verzeild is geraakt is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk…het is een soort lang verhaal dat begint met een roeiboot en eindigt in een haven, maar tegelijkertijd ook iets met vliegtuigen en ene Pedro Sanchez. Ooit vertelde ‘ie ook dat ‘ie na o.a. verzeild te zijn geraakt in Venezuela en Zambia of Gambia besloot z’n boeltje te pakken en hier naar toe te komen.
Een beetje een lulverhaal volgens mij, maar hij zit zo vol passie dat ik hem haast wel geloof. Mijn verre oom, Verre Oom Harold, (V.O.H.) viel als een blok voor zijn passie (niets pervers) maar zag tegelijkertijd dat Francis ook een beetje overkwam als een dolle hond. Hij besloot de jongen te guiden, zoals ‘ie altijd zegt met z’n Engelse cockney accent. Verre Oom Harold heeft een tijd in Engeland gewoond en ging daar om met grof geschut, totdat hij zelf werd gered door ene Kwasi Melangé, afkomstig uit Swaziland en werkzaam als een soort buurtvader in zijn buurt, die overigens gewoon buurt (vrij vertaald) heette.

De jonge Francis fascineerde hem dus meteen. Tijdens hun eerste ontmoeting, ergens op de straten van Nieuw – Vennep, bleef Francis maar wrijven in zijn handen, en maakte ‘ie soms met z’n duim- en wijsvingers rondjes voor z’n ogen. Alsof ‘ie een soort bril ophad. Verre Oom Harold leek dus niet welkom. Toch liep ‘ie, met gevaar voor eigen leven, op de jongen af, greep diens hoofd vast met die grote knuisten van ‘m, en wreef erover.
“Wow, dju heft worme h’nd’n, dudeski…”
Francis had gelijk. V.O.H. stond bekend om z’n warme handen. Dat vormde de basis voor hun vriendschap.

V.O.H. is inmiddels aan lager wal geraakt. Treurig, zeer treurig. Hij is verhuist naar Coevorden en slijt daar zijn dagen in lokale casino’s, bingo enzo. Francis kon dit niet aanzien en besloot contact te zoeken met de familie van V.O.H. Niemand wist wat te denken van het ventje, maar we vielen als een blok voor z’n kunstzinnige kunstzinnigheid. De man kan ontwerpen als een beest. Creaties creeëren als een ware Creus.
Francis speelt gitaar met één hand, en kan tegelijkertijd fluiten, scatten en ook buikspreken. Hij is een grote fan van 50 Cent en G-Unit, heeft al hun albums en heeft zelfs een fiets waarop hun hoofden prijken (spijtig genoeg staat er G-Nuit, hij kon nog niet zo goed spellen toen ‘ie net hier was). Zijn grootste passie is echter grafisch vormgeven. Hij bleef net zo lang in de lucht springen totdat ik zei “Oké, doe je ding maar jochie” (ik was aanvankelijk wat bang om de regie uit handen te geven, z’n enthousiasme was echter té oprecht voor woorden.). Uiteindelijk kwam o.a. het resultaat dat je boven aan deze pagina ziet uit onze sessies.
Francis’ favoriete kleuren zijn inderdaad rood, groen en wit, en stiekem ook roze (wat ik eigenlijk niet door mocht vertellen, maar sorry Francis, dit maakt deel uit van je groeiproces als kunstzinnig denkende kunstzinnige kunstenaar).

Ben zeer tevreden met het resultaat. Francis hoefde alleen maar wat chocoladetruffels als beloning. Aangezien ik de ergste niet ben schonk ik de jonge Papoea een doos truffels, een bus slagroom, en wat negerzoenen. Dat laatste vond ‘ie niet zo leuk, maar toen ik hem vertelde dat ‘ie het vast wel lekker zou vinden, dat er echt schuim enzo in zit, begon ‘ie te glunderen als een vijfjarig joch dat Playmobil krijgt (in mijn tijd, red.). Geef de jongen maar wat complimenten, dat kan ‘ie goed gebruiken. Heel vaak denkt ‘ie namelijk aan V.O.H., zo vaak dat ‘ie minimaal zesentwintig keer per dag een schietgebedje maakt. Ik ben er voor ‘m, maar ook jullie mogen er voor ‘m zijn. Fanmail graag sturen naar te.moeilijk@gmail.com.

Quote van Francis (over mij):
“De leven is rarie, moar djij b’nt ghard”

Hij wilde graag dat ik deze foto erbij zou doen. Zei hem dat het slecht is voor z’n imago, maar toen knipoogde hij geheimzinnig, dus bij deze, Francis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: