Une gerecht specialemént

Ik heb lang niet gekookt. Koken is, zoals kookconnaisseurs ongetwijfeld weten, een kwestie van intensheid. Als je kookding niet intens is, is het niet intens, en niet intens is niet goed. M’n intensheid wat betreft koken was een tijd lang verdwenen. Je moet je eens voorstellen dat je graag dingen wil voorschotelen die voorzien zijn van je handtekening. Authenticiteit enzo. Als een gerecht niet echt van jou komt, kunnen mensen net zo goed naar cafés en barretjes en andere plekken waar je kan eten.

Er zijn een hoop mensen die zodanig onder de indruk van mijn kookkunsten waren dat ze me tijdens meetings erop wezen dat ik meer moest doen met koken. Méér koken dus. Overige reacties liepen uiteen: van schouderklopjes tot ferme schouderkloppen, en soms zelfs buigingkjes.
Allemaal mooi en wel, maar dat legt wel een enorme druk op je. Ik moest dus een tijd afstand nemen van de kookwereld om weer tot frisse inzichten te komen, een klein sabbaticaltje.

Om te vieren dat ik nu mijn comeback maak in de kookwereld, een speciaal gerecht.
Koninginnesoep royal de la crème avec le bami.
Oftewel: Franse bamisoep.

(Ook ter ere van de tour de france, die ik volg via teletekst. Op pagina 856 kan je van alles lezen over de gele trui enzo)

In het begin leek het even lastig kiezen: kip of rund?

Dit is kip.


Dit is rund.

Maar een wijs man zei ooit dat kip één van de hoekstenen van het koken is (sorry vegetariërs), wat erop neerkomt dat kip één van de hoekstenen van het koken is. En poulee is het tofste Franse woord dat met een P begint. Appeltje eitje dus.


Hier poseer ik (links) met de trotse winnaar.


Dit is een foto van water dat aan de kook moet worden gebracht. Zet zoveel water als je denkt dat goed is. Ik zou eigenlijk wat specifieker moeten zijn op dit gebied maar ik kan niet echt goed omgaan met deciliters enzo, soms denk ik wel in liters maar dat is een ander verhaal dat ik ooit nog zal vertellen. Dit soort dingen doe je nou eenmaal op gevoel. Op deze foto lijkt het alsof je helemaal geen water ziet, maar dat is gezichtsbedrog. Het heeft iets te maken met transparantie enzo.


Dit is een foto van kokend water. Kijk maar naar de belletjes, als die tevoorschijn komen betekent het dat het kookfeest nu echt kan gaan beginnen. Tip: doe je vinger niet in het water, je kan je bezeren. Ook niet je pink ofzo, omdat je denkt dat pinken niet belangrijk zijn (stel je voor dat je je pinkie kwijtraakt, dan kan je niet meer pinkworstelen.)

Dan kunnen we, nu het water aan de kook is, beginnen met wat de Koninginnesoep royal de la crème avec le bami, de crème de la crème maakt. (Helaas ben ik de fotos waar ik de mie in het kokende water laat glijden kwijtgeraakt, ooit zal ik daar nog een apart bericht aan wijden)


Natuurlijk, de kruiden. In het Frans ook wel: les herbes.


Uiteraard de Thai Red Curry paste. (Ze hebben ook groene maar die is aanzienlijk minder. Aanzienlijk.)


Tomaten. Die kennen jullie wel.


Rucola. Dat gaat er niet in. Rucola hoort niet in soep.


Oranje paprika’s, in het engels orange sweet pepper. Rond koninginnedag vaak in de aanbieding, maar nu in juli helaas niet. Desondanks een must.


En natuurlijk les pointes sur l’i: légume de la soupe (soepgroente, red.), een finishing touch waar je U tegen zegt.

Omdat ik zo intensief bezig was, ben ik ook nog eens vergeten fotos te maken van de gepluisde kip, maar dat hoort er natuurlijk in. Een wijs man zei ooit iets over kip als hoeksteen.
Zie hier het uiteindelijke resultaat. De tomaten ben ik overigens vergeten.


Spikkelheet opdienen. En dan blazen als een gek, je tong kan je natuurlijk niet verbranden. En minzaam kijken naar de soep, met de blik van een echte kenner.

En, was het lekker?


Maar natuurlijk.

3 Reacties to “Une gerecht specialemént”

 1. het meisje Says:

  O! Onwetende! Je moet Patak’s medium curry paste hebben!

 2. chironskiswonderfulworld Says:

  kuch…je gaat toch niet hier, in mijn huis, zeggen dat je twijfelt aan mijn expertise, hè?

  (ik zal erover nadenken)

 3. bijlhout duncan Says:

  Ja poeder(9 zeker veel gesnoven/gegeten) ha ha een vriend attendeerde mij om je stukken te lezen. weird! ha ha. freaky good?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: